Izložba fotografija kroz objektiv mladih fotografa

Naši najmlađi Fabrikanti, polaznici Dečije škole fotografije, su već navikli da im časovi fotografije ne budu monotoni jer znaju da ih svake nedelje čeka drugačiji zadatak. Tako smo prošlog vikenda (11. aprila 2021.) imali zadatak da fotografišemo izložbu fotografija Goranke Matić u Muzeju Savremene Umetnosti u Beogradu.

Glavni zadatak je bio da naučimo kako se fotografišu postavke slika i izložbe. Zadatak „iz senke“ je bio da malo više pažnje posvetimo umetnosti i pogledamo je iz drugačije perspektive nego što bi to radili da smo „obični“ posetioci izložbe.

Uspeli smo u obe namere i jako smo ponosni na to. Postavka izložbe je retrospektiva fotografija Goranke Matić pod nazivom „Iskustvo u gužvi“ na kojoj su, između ostalih, izložene njene fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa osamdesetih godina, kao i fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu tokom devedesetih godina XX veka. Ovo je posebno bilo zanimljivo našim mladim Fabrikantima jer su imali prilike da na drugačiji način osete kakva je bila atmosfera u Beogradu 80-ih i 90-ih godina, kada su njihovi roditelji bili tinejdžeri i studenti.

Zadovoljni smo i samim fotografijama naših mladih fotografa. Uspeli su da svojim fotografijama prenesu atmosferu i energiju izložbe koja je bila tema fotografisanja, kao i samog prostora koji je jako lep i „fotogeničan“. Možda će same fotografije koje su napravili mladi Fabrikanti više reći od bilo kakvih reči:

Autori fotografija:
Miloš Momirović, Iva Rajković, Vuk Vukmanović, Natalija Rosić, Mila Komazec, Eva Mijatović, Sofija Trifunović, Mia Šepa, Dunja Đorđević, Sofija Stanković, Srna Vučković, Luka Ugarković, Tara Šparović, Mia Jošić, Nina Radojičić, Dunja Radovanović, Mina Đurđević, Sara Jošić

Osim toga što smo uspeli u nameri da organizujemo zanimljiv čas i zadržimo pažnju naših đaka, jako smo zadovoljni utiskom da je naše polaznike zainteresovala umetnost. Nadamo se da će neki od njih jednog dana biti u prilici da svoje fotografije izlože u jednom ovakvom prostoru. Zato ćemo i nastaviti podstičemo naše polaznike da razvijaju svoje veštine i neguju ljubav prema fotografiji.

Objavljeno: 21/04/2021

Ključne reči: , ,