Made in Fabrika Fotografa 9 – konkurs

Otvorene prijave za izložbe fotografija povodom 9. rođendana Fabrike Fotografa

Fabrika Fotografa će u oktobru napuniti 9 godina i ovaj rođendan ćemo, posle dve godine pauze, ponovo proslaviti nizom izložbi fotografija naših polaznika. Ovim putem pozivamo sve naše Fabrikante koji žele da svojim foto projektima učestvuju u izložbama da se prijave na konkurs.

Za ovaj rođendan ćemo imati tri teme sa kojima će Fabrikanti moći da konkurišu sa svojim projektima:

  1. Putopis
  2. Ženska fotografija
  3. Slavimo život

Putopis

Putopisi su nezaobilazni deo svih naših izložbi. U njima podjednako uživaju autori i publika, i svi se radujemo da vidimo slike nekih novih destinacija, ali i da doživimo dobro poznate destinacije viđene tuđim očima.

Posebnu oblast u okviru kategorije putopisa posvetićemo Grčkoj, njenim ukusima i bojama. Znamo da će naši Fabrikanti imati puno toga da pokažu.

Ženska fotografija

Ženska fotografija je oblast koju smo posebno želeli da predstavimo ove godine. Ideju je podstakla činjenica da se sve veći broj žena bavi fotografijom, i da ih fotografija čak inspiriše da promene karijeru i upuste se u preduzetničke vode.

Sama Fabrika Fotografa, čiji su polaznici većinom žene, je iznedrila puno žena koje se danas uspešno bave fotografijom i žive od nje. Da li se bave newborn fotografijom, fotografisanjem hrane, otvorile su studije za fotografisanje ili rade kao freelance fotografi – manje je važno u ovom trenutku. Želja nam je da podržimo žene i ohrabrimo ih, da pokažemo da mogu da uspeju i ostvare snove, pa odatle i ovaj poziv ka našim Fabrikantkinjama da prijave svoje ideje za ovu kategoriju.

Slavimo život

Ideja ove teme je da prikažemo naše viđenje poglavlja koje je došlo posle svega što je svet zadesilo prethodne dve godine. Taj period je svako prošao na svoj način i sa drugačijim emocijama, a jedno je zajedničko svima – život je nastavio da teče i jedva čekamo da kroz fotografije naših Fabrikanata vidimo kako oni doživljavaju ovu temu.

Pravila konkursa

Prijava na konkurs

Na konkurs se mogu prijaviti svi Fabrikanti, odnosno polaznici koji su završili minimum osnovni kurs fotografije u Fabrici Fotografa.

Prvi korak je da popunite formu za prijavu na dnu ove stranice. Odaberite temu i u par reči opišite svoju ideju koju želite da predstavite. Ukoliko želite da se prijavite za više tema za svaku temu popunite novu prijavu.

Prijave su otvorene do 31. avgusta 2022., ali savetujemo da se prijavite što pre jer ćemo već u avgustu početi sa pripremama i konsultacijama. Nije neophodno da u momentu prijave imate gotov projekat, dovoljno je da imate ideju koju ćemo zajedno uobličiti i olakšati vam realizaciju.

Ubrzo nakon prijave ćete dobiti mejl sa instrukcijama za slanje fotografija i ostale tehničke detalje i informacije.

Odabir fotografija

Kada napravite fotografije poslaćete ih po prethodno dostavljenim uputstvima, nakon čega će tim Fabrike Fotografa, na čelu sa Aleksandrom Popović Petković, uraditi selekciju i predložiti fotografije koje bi bile izložene.

Ukoliko smatramo da neki projekat ili fotografije ne zadovoljavaju očekivanja (ima tehničke nedostatke, ne odgovara na zadatu temu, sadrži uvredljive elemente itd) zadržavamo pravo da ih ne uzmemo u razmatranje i da ne budu deo izložbe. Svakako ćemo se potruditi da svim prijavljenima sugerišemo kako da isprave eventualne propuste kako do ovoga ne bi došlo.

Finansiranje izložbi

Fabrika Fotografa će pokriti trošak pripreme izložbe (konsultacije, selekcija, priprema za štampu), kao i organizacija izložbi (obezbeđivanje adekvatnih prostora, logistiku, priprema i štampanje kataloga itd).

Izlagači će finansirati izradu fotografija. Sama štampa će se vršiti u Fabrisu, radionici koja je izrađivala fotografije za naše izložbe godinama unazad. Razlog za ovo je to što želimo da sve fotografije budu ujednačenog i reprezentativnog kvaliteta kako niko od izlagača ne bi odskakao od cele izložbe.

Sama cena izrade fotografija će biti poznata kada zaokružimo projekat i preciziramo koliko će fotografija biti izrađeno i u kojim dimenzijama. Svakom prijavljenom učesniku ćemo blagovremeno komunicirati ove detalje, i tek kada potvrde da im predlog odgovara odobriti izradu i nastaviti sa realizacijom.

Ono što možemo da obećamo je da ćemo dati sve od sebe da dogovorimo što bolju cenu izrade fotografija i da će cene biti dosta ispod tržišnih. Po iskustvu sa prethodnih izložbi red veličina izrade fotografija se kretala od 3.000 do 12.000 dinara po projektu, u zavisnosti od broja fotografija i dimenzija u kojima se štampa, ali opet – svaki učesnik će dobiti tačnu informaciju o ceni kada zaokružimo celinu. Takođe, nakon završenih izložbi svi izlagači će moći slobodno da raspolažu svojim fotografijama.

Izložbeni prostor

Odobreni projekti sa jednom izrađenim fotografijama će biti kandidati i za naredne izložbe koje planiramo u drugim gradovima – pored Beograda i Pule, gde već imamo potvrđene lokacije za izložbe, u pregovorima smo i sa galerijama u drugim gradovima  – Novi Sad, Vršac, Rijeka, Podgorica, Temišvar…). Čvrsto verujemo da ćemo uspeti da dogovorimo više prostora u različitim gradovima, jer nam je cilj da fotografsko umeće naših Fabrikanata vidi što veći broj ljudi u različitim gradovima i državama.

Da probudimo inspiraciju i proširimo ljubav prema fotografiji.

Prijavite svoju ideju ili projekat:

Pritisni Enter/Return da započneš pretragu

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi Vam obezbedio najbolje iskustvo na našoj web stranici. Politika privatnosti