Dokumentarna fotografija – intervju sa Aleksandrijom Ajduković

Aleksandrija Ajduković - voz

U narednom periodu ćemo orgnizovati seriju predavanja na koijma će afirmisani i uspešni fotografi podeliti svoje iskustvo i zanimljivosti iz karijere sa polaznicima Višeg kursa fotorafije u Fabrici Fotografa.

Prva u nizu koja je svoju priču podelila je Aleksandrija Ajduković, i tema o kojoj smo najviše pričali sa njom je dokumentarna fotografija.

Aleksandrija je našim Fabrikantima ispričala njene motive da se bavi fotografijom i kako je sve krenulo, kako razvijala i gradila svoj stil nakon završene akademije, master i doktorskih studija. Sve do današnjih dana kada radi kao profesor Dokumentarne fotografije na Fakultetu za Medije i Komunikacije.

Razgovarali smo o njenim najzanimljivijim projektima – „Tigrice„, „Na mestu zločina (crna hronika)„, „Tetovaže kod Roma„, „Kinezi sa Ledina„, „Zlatne krave„… Ispričala nam odakle je proistekla inspiracija, kako su se ideje razvijale i oblikovale do zaokruženih priča.

Podelila je sa nama i par detalja o svom iskustvu u snimanju filmova, kao umetnosti baziranoj na filmu. Jedan od njih, „Ibarska Highway“ možete pogledati na kraju ovog teksta.

Razovor je vodila Aleksandra Popović, koja je sa Fabrikantima podelila neka svoja iskustva koja do sada nisu imali prilike da čuju, a na kraju smo odvojili vremena za odgovore na pitanja prisutnih Fabrikanata.

Pogledajte ceo snimak razgovora, a nakon toga i film „Ibarska Highway„.

Snimak predavanja Aleksandrije Ajduković na temu dokumentarne fotografije
Ibarska Highway – film Aleksandrije Ajduković

Objavljeno: 21/01/2021

Ključne reči: , ,