Sredinom oktobra 2013. godine realizovali smo dugo razrađivanu ideju – da osnujemo Fabriku Fotografa, mesto na kome će se praviti dobri kadrovi.

Cilj koji stoji iza toga je jednostavan: želimo da svet više uživa u dobrim kadrovima, bilo da govorimo o veštinama fotografa, ili onoga što kazuju njihove fotografije.

Danas je fotografija dostupnija nego ikad i suočavamo se sa time da se ona drugačije doživljava nego pre samo nekoliko decenija. To se na prvom mestu odnosi na njenu hiperprodukciju, pošto nam više ne nedostaje stvari o kojima smo nekad morali da mislimo (Imamo li mesta na filmu? Kad će biti gotovo razvijanje filma? Gde mi je fotoaparat baš sad kad mi je potreban?). U moru fotografija napravljenih sa idejom da će barem jedna biti dobra, neminovno dolazi do gubljenja vremena i pada kvaliteta fotografije, pošto se njom više ne moramo baviti sa istom posvećenošću kao što smo morali kada je ovo bio skuplji, zahtevniji i manje dostupan hobi, odnosno zanimanje.

Zato smo osnovali Fabriku Fotografa: sa misijom da što više ljudi naučimo kako da prave dobre fotografije, iz što manje pokušaja i sa što je moguće manje potrebe za obradom.

Mi smo tu da ljude, umesto da budu samo slučajni svedoci prizora vrednih pamćenja, naučimo kako da zabeleže trenutak, tako da i drugi mogu da osete njegovu moć i energiju, i na taj način dožive emociju zabeleženu putem fotografije.

U oktobru 2018. slavimo svoj peti rođendan i tom prilikom bismo se osvrnuli kako bismo sagledali šta smo sve uradili za tih pet godina. Evo šta smo zaključili:

  • Proizveli smo preko 2.500 fotografa. Najmlađi polaznik je imao 3 godine u trenutku polaska na kurs, a najstariji 78 godina.
  • Održali smo preko 1.200 kritičkih radionica sa polaznicima na kojima smo pogledali i analizirali preko 1.350.000 fotografija.
  • Organizovali smo preko 50 grupnih izložbi u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije i regiona (Novi Sad, Vršac, Podgorica, Pula…) na kojima su naši polaznici pokazali svoje najbolje fotografije i umeće stečeno u našoj školi.

Sa iskustvom koje imamo iza sebe, usavršili smometodologiju, za koju sada pouzdano znamo da funkcioniše u praksi. O tome svedoče ne samo brojevi, već iiskustva naših polaznika.