Kurs fotografisanja novorođenih beba

Nauči kako da fotografišeš novorođene bebe. I što je važnije – kako da bezbedno rukuješ bebom

Fotografije mališana koji su tek došli na svet nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, i veliki broj roditelja želi da sačuva ovakvu uspomenu na prve dane svoje bebe. 

Zato je fotografisanje beba (newborn photography) trend koji je iz godine u godinu sve popularniji.

Najbolje vreme za prve fotografije beba je od 5. do 15. dana od rođenja. Zato se ova fotografisanja zakazuju još pre bebinog rođenja, a newborn fotografi često imaju zakazane termine i mesecima unapred.

U newborn fotografiji je veština fotografisanja samo vrh ledenog brega

Biti dobar sa foto-aparatom i vladati svetlom jeste važno, ali za dobre fotografije novorođenčeta postoji još niz drugih detalja o kojima fotograf mora da vodi računa. Ukratko rečeno – mora da vlada situacijom da bi fotografisanje bilo uspešno, a klijenti zadovoljni.

To podrazumeva odabir i postavku rekvizita za fotografisanje, povijanje bebe i postavljanje u odgovarajuće poze za fotografisanje. Fotografisanje bebe često zahteva i strpljenje, kao i spremnost da se pokaže nežnost prema bebi i smiri je da bi se dobio izraz lica ili poza koju fotograf želi da zabeleži kroz svoj objektiv.

Neretko su i roditelji ti koje treba umiriti i čije poverenje treba zadobiti. Nikome nije svejedno da svoje tek novorođeno dete poveri nepoznatoj osobi u ruke. Pogotovo ako im je prvo dete, i ako možda i sami nisu sigurni kako se ispravno rukuje bebom.

Zato fotograf, osim samopouzdanja, mora dobro da zna kako da bezbedno rukuje bebom jer je poslednje što bilo ko želi da se ugrozi bezbednost bebe ili da se beba povredi.

Na ovom kursu ćete dobiti odgovore na najvažnija pitanja kod fotografisanja beba

Kurs je osmišljen tako da polaznicima pruži neophodno predznanje kako bi mogli da se upuste u avanturu fotografisanja beba.

Podeljen je u tri celine – teorijska radionica, praktična radionica i radionica za obradu fotografija.

Teorijska radionica

Na teorijskoj radionici ćemo govoriti o pripremama za fotografisanje, pripremiti polaznike kursa na to o čemu sve treba da se pobrinu i kako da se pripreme.

Teorijska radionica će se održati online, uživo preko Zoom-a, i na kraju ćemo imati vremena za odgovore na sva pitanja polaznika.

Radionica će se snimiti i polaznici će imati pristup snimku i nakon završetka.

Teme koje ćemo obraditi na teorijskoj radionici su:

  • Idealno okruženje za fotografisanje beba;
  • Organizacija studijske opreme i svetla za fotografisanje;
  • Priprema rekvizita;
  • Posing bean (kao glavni rekvizit);
  • Komunikacija sa klijentima pre dolaska na na fotografisanje;
  • Osnovne tehnike umotavanja beba sa akcentom na sigurnost bebe;

Praktična radionica

Na praktičnoj radionici ćemo primeniti sve o čemu smo pričali na teorijskom delu. Polaznici će imati prilike da uživo prate mentora koji sve o čemu je pričao primenjuje u praksi, na pravoj bebi.

Radionicu ćemo početi pripremom foto-aparata i opreme koja nam je potrebna za fotografisanje.

Zatim očekujemo dolazak bebe, nakon čega će mentor uživo demonstrirati uvijanje bebe i postavku rekvizita.

Bebu ćemo fotografisati na posing bean-u i na minimum jednom eksternom rekvizitu (krevetić ili ovalna činija). U planu je da demonstriramo četiri osnovne poze na posing bean-u i dve na eksternom rekvizitu.

Tokom fotografisanja ćemo koristiti i dnevno svetlo, ali pokazaćemo i fotografisanje uz pomoć studijskog osvetljenja.

Polaznici će imati prilike za pojedinačno fotografisanje bebe uz nadzor mentora.

Ceo praktičan deo će se odvijati u skladu sa potrebama bebe jer nam je ipak najvažnije da se beba oseća dobro i da sve vreme bude bezbedna.

Nakon što ispratimo bebu imaćemo vremena da sredimo utiske i da odgovorimo na pitanja polaznika.

Praktična radionica se održava u grupi, od 4 do 8 polaznika. Realizuje se u jednom danu i traje 4-6 sati.

Radionica obrade fotografija

Na trećem segmentu ovog kursa ćemo se pozabaviti obradom fotografija koje smo napravili sa bebom.

Ova radionica će se održati online, uživo preko Zoom-a, i na njoj će mentor pokazati kompletan proces obrade fotografija i pripreme za slanje klijentima.

Radionica će se snimati i snimak će biti dostupan polaznicima i nakon kursa.

Ko je predavač na kursu?

Sve radionice će voditi Marija Mićić Miroti, osnivač i vlasnik fotografskog stidija Fantasy Kids u Keteriniju, Grčka, koji je specijalizovan za fotografisanje novorođenčadi.

Marija je rodom iz Srbije, a poslednjih 15 godina živi u Grčkoj. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek multimedija i mas. komunikacije i ima zvanje predavača likovne kulture.

Oduvek se interesovala za fotografiju i doživljavala je kao hobi, a odluku da se posveti fotografiji kao pozivu je donela 2018. godine. Tokom svoje fotografske karijere fotografisala je više od 100 novorođenih beba, a njene fotografije krase prostorije akušersku kliniku i porodiljsko odeljenje bolnice u Kateriniju.

Marija je završila osnovni i viši kurs fotografije u Fabrici Fotografa, gde je sistematizovala i usavršila svoje fotografske veštine. Zatim je nastavila edukaciju i kroz mentorski program sa Aleksandrom Popović Petković je otvorila svoj foto studio u Kateriniju, Grčka. U prvo vreme primarno se fokusirala na porodičnu fotografiju sa ciljem da se specijalizuje za newborn fotografiju.

Marija je uz vođenje studija nastavila da se edukuje na ovu temu kroz razne kurseve, seminare i mentorske programe. Uspešno je završila dvogodišnji mentorski program sa poznatom australijskom newborn fotografkinjom Kelly Brown i više individualnih master kurseva pod vođstvom istaknute ukrajinske newborn fotografkinje Viktorije Surzuko.

Između ostalog završila je i 4 kursa sa osnovnom teme prve pomoći pri grčkom Crvenom Krstu, a poseduje i sertifikat predavača na ovu temu. Bila je predavač na više seminara u Grčkoj, ali je i vodila individualne obuke fotografa usmerene na porodičnu i newborn fotografiju.

Marija je po prirodi pozitivna, energična i komunikativna. Sistematična je i u poslu ništa ne prepušta slučaju. Sve Marijine osobine osobine zajedno sa veštinama koje poseduje čine jedinstven spoj i pravu riznicu znanja u ovoj oblasti fotografije.

Koja je cena kursa?

Osmislili smo tri paketa tako da zainteresovani mogu da odaberu onaj koji njima najviše odgovara, kao i da bude dostupan i polaznicima koji nisu iz Beograda.

Za sve polaznike kursa u aprilskom terminu, bez obzira koji paket, biće organizovana i jedna bonus kritička radionica mesec dana posle kursa. Na ovoj radionici predavač će analizirati fotografije koje polaznici naprave posle kursa i dati povratne informacije. Takođe, ovo će biti prilika da polaznici dobiju odgovore na pitanja i situacije sa kojima su se susreli tokom svojih fotografisanja.

Light paket

17.200 RSD

~147EUR

Full paket

58.300 RSD

~497EUR

mentorship paket

128.700 RSD

~1.097EUR

Kada i gde se održava kurs?

U ovom trenutku nemamo preciziran termin održavanja sledećeg kursa. Ukoliko želiš da te obavestimo možeš ostaviti svoju email adresu i javljamo čim definišemo detalje održavanja sledećeg kursa:

Najčešća pitanja

Ovaj kurs planiramo da održavamo jednom godišnje. 

Mentorska podrška polazniku obezbeđuje podršku predavača tokom konkretnih fotografisanja koje zakaže nakon kursa.

Uz prethodnu najavu, Marija će polazniku pomoći da organizuje fotografisanje, bolje ispregovara sa klijentima, ohrabriti ga i dati mu smernice za fotografisanje. Biće dostupna i tokom samog foto seta da pomogne polazniku da se snađe i prevaziđe svaku situaciju ili problem sa kojim se susretne dok fotografiše bebu.

Podrška se realizuje preko telefona ili Vibera.

Ovaj deo paketa se može iskoristiti u periodu od 3 meseca nakon praktične radionice, ili maksimum 5 foto sesija, uz obaveznu najavu od 7 dana pre zakazanog fotografisanja.

Svi aktivni članovi Kluba ljubitelja fotografije Fabrika Fotografa mogu ostvariti popust, kao i mogućnost plaćanja kursa na 2 rate.

Ovaj kurs je početak i polaznicima će dati sveobuhvatnu osnovu da krenu u ovom smeru.

Profesionalni fotograf se ne može postati preko noći, i potrebno je puno vežbe i upornosti.

Put do uspeha je dug, i ovaj kurs prvenstveno ima za cilj da taj put skrati i ubrza, kao i da polaznike poštedi mogućih grešaka koje mogu da oduzmu puno vremena. 

Na internetu se može naći puno sadržaja na ovu temu, više ili manje dobrog.

Učenje preko interneta obično podrazumeva da se skupljaju sekvence i sklapa znanje, i u tom procesu često ostanu rupe u znanju koje mogu praviti poteškoće prilikom konkretnih fotografisanja.

Osim toga što će na ovom kursu polaznici dobiti jasne smernice, struktuirane u logične celine, biće sigurni da uče od relevantnog predavača, koji je uložio više stotina sati i više hiljada evra u svoje znanje, koje je uspešno primenila u praksi.

Dodatno, prednost ovog kursa je u tome što će polaznici imati prilike da dobiju povratne informacije na svoj rad, kao i da dobiju konkretne odgovore na pitanja sa kojim se susretnu tokom fotografisanja.

Pritisni Enter/Return da započneš pretragu

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi Vam obezbedio najbolje iskustvo na našoj web stranici. Politika privatnosti