Kurs fotografije za srednjoškolce

Program namenjen tinejdžerima koji će im pomoći da kroz fotografije pokažu kako oni vide svet

„Mene niko ne razume, ceo svet je protiv mene“.

Koliko često čujete ovu rečenicu od vašeg tinejdžera srednjoškolca? Možda mislite da je u pitanju kliše, ali treba probati i drugačiji pristup.

Fotografija kao medij je jako dobar način izražavanja, posebno kod osoba koje su vizuelni tipovi. Znate onu izreku „Fotografija govori hiljadu reči“? Kada se ovlada veštinom fotografisanja – jedna fotografija može da kaže i milion reči!

Zato i organizujemo kurs fotografije koji će srednjoškolcima pružiti priliku da se upoznaju sa foto-aparatom, nauče da ga koriste, ali i da ga iskoriste kao alat za ispoljavanje svoje kreativnosti i iskažu svoj pogled na svet.

Na kursu ne teoretišemo i ne filozofiramo, nego radimo konkretne i praktične zadatke

Znamo da je srednjoškolcima, pogotovo „neshvaćenim“, uglavnom dosta škole. Zato Fabrika Fotografa ne liči na klasičnu školu – nemamo klasičnih predavanja, sedenja učionici, gledanja power point prezentacija… Uzimamo foto-aparate u ruke i odmah radimo konkretne zadatke.

Učimo na greškama i u hodu ih ispravljamo. Ovakav način učenja posebno motiviše polaznike jer odmah vide rezultat kada primene savete koje dobiju. Ohrabre se da pitaju i imaju želju da idu napred i napred. I imaju jasan osećaj napretka što je posebno važno zbog istrajnosti i samopouzdanja.

Kurs je sastavljen iz praktičnih i kritičkih radionica. Dok na praktičnim radionicama fotografišemo po zanimljivim zadacima, na kriitčkim radionicama analiziramo te fotografije i dajemo povratne informacije polaznicima. Pričamo šta je dobro, šta treba da se popravi i kako može da se dobije bolja fotografija u datim okolnostima.

Na kritičkim radionicama svaki polaznik dobije pažnju i konkretne savete na čemu treba da poradi da bude bolji. To je takođe i prilika za polaznike da čuju komentare i kritike na fotografije drugih polaznika i nauče iz tuđih primera. Ali i da inspirišu jedni druge svojim fotografijama i idejama.

Kurs je prilagođen za srednjoškolce

Ovaj kurs mogu upisati samo srednjoškolci. Želimo da se polaznici osećaju prijatno, da ne moraju da biraju reči, da persiraju ili se bilo kako ustručavaju. Tako će lakše preskočiti sve prepreke i posvetiti se cilju sa kojim su upisali kurs – da nauče da prave dobre fotografije.

Termini radionica su takođe prilagođeni srednjoškolcima, tako da mogu da usklade kurs sa svojim ostalim aktivnostima i obavezama oko škole. 

Za polaznike koji još uvek nemaju svoj foto-aparat postoji opcija da koriste naš tokom kursa. 

Šta podrazumeva program kursa

Na ovom kursu fotografije krećemo od nule i učimo polaznike svemu što im je potrebno da bi kreirali dobre fotografije. U prvom delu kursa učimo tehničke elemente – prebacujemo foto-aparat na manuelni mod i obrađujemo parametar po parametar:

U drugom delu kursa nastavljamo da uvežbavamo tehničke parametre i upuštamo se u istraživanje estetskih elemenata fotografije. Učićemo kako da napravimo dobar kadar, kako da postavimo dobru kompoziciju. Naučićemo kako se fotografišu modeli i pokazati im da ne postoje „nefotogenični ljudi“. Naučićemo i kako se fotografiše arhitektura – zgrade, objekti, trgovi i kako da napravimo dobre fotografije sa putovanja.

Nove informacije pažljivo doziramo i pratimo napredak polaznika. Nije nam cilj da samo ispredajemo gradivo i da polaznici klimaju glavu da razumeju, već da ih naučimo da zaista razumeju fotograifju i da naučeno umeju da upotrebe.

Na kraju kursa polaznici će steći će veštinu koja je odlična osnova za dalje fotografske avanture. Avanture kroz koje će fotografijama moći da ispričaju zanimljive priče i dočaraju magiju trenutka koji su doživeli.

Koliko traje kurs i gde se održava

Kurs traje pet nedelja i imamo dve radionice nedeljno – praktičnu i jednu kritičku.

Praktične radionice se održavaju napolju – na različitim lokacijama u centru Beograda. Za slučaj lošeg vremena imamo rezervne lokacije, na kojima ćemo biti zaštićeni od kiše i moći da fotografišemo.

Kritičke radionice se održavaju online, uživo preko Zoom aplikacije. Ovakav način održavanja kritičkih radionica nam omogućava fleksibilnost – mogu se pratiti odakle god polaznik to želi (čak i sa telefona), a snimamo ih pa se mogu pogledati i naknadno.

ŠTA JE POTREBNO ZA pohađanje kursa

Za pohađanje kursa fotografije poželjno da polaznik ima svoj foto-aparat – DSLR, mirrorless ili drugi koji ima mogućnost manuelnog podešavanja parametara.

Ukoliko još ne poseduje ovakav foto-aparat i dalje može pohađati kurs. Naime, postoji mogućnost da koristi naš DSLR foto-aparat, uz jednokratnu doplatu od 2.000 dinara. Aparat je polazniku dostupan na praktičnim radionicama, a na prvom času dobija i memorijsku karticu od 64GB koju će koristiti tokom trajanja kursa i koju zadržava po završetku kursa.

Ukoliko planirate da kupite foto-aparat pružamo vam besplatne konsultacije koje će vam pomoći da izaberete odgovarajući model u skladu sa budžetom kojim raspolažete i ciljevima koje polaznik ima.

Za polaznike naših kurseva fotografije obezbedili smo i pogodnost u vidu posebnog popusta za kupovinu foto opreme u Yellowstore, zvaničnoj Nikon prodavnici u Srbiji.

Prijavite se i rezervišite mesto

Kurs organizujemo u maloj grupi jer želimo da svakom polazniku posvetimo pažnju. Zato je broj mesta ograničen na maksimalno 12 polaznika.

Popunite prijavu i rezervišite mesto za svog srednjoškolca. Dajte mu priliku da nauči da fotografiše i pokaže kako vidi svet oko sebe!

Prethodna grupa je sa kursom startovala 14. oktobra 2023, a narednu planiramo za proleće 2024. Ukoliko ste zainteresovani ožete upisati svoje kontakt podatke i obavestićemo vas čim definišemo termin sledećeg kursa.

Cena kursa

14.500 RSD

Predavači

Upoznjate predavače na osnovnom kursu fotografije

aleksandra-popovic

Aleksandra Popović Petković

Osnivač Fabrike fotografa, glavni predavač na kursevima fotografije i mentor budućim kolegama. Prepoznaćete je po energiji, osmehu, znanju, istrajnosti i spremnosti da sve to rado i sa lakoćom deli sa polaznicima.

Marija-Trkulja

Marija Trkulja

Kreativnost je Marijino drugo ime, a svoj osećaj za estetiku i lepo vešto prenosi na polaznike Fabrike fotografa. Vodi Osnovni i Viši kurs fotografije i ima poseban odnos sa polaznicima Dečije škole fotografije pa je ovde zauzela počasno mesto glavnog predavača.

Ivanka-Bekovac

Ivana Bekovac Pernar

Ivanka je umetnička duša koja fotografiju doživljava kao medijum preko koga može da ispolji svoju pasiju prema svetlu. U Fabrici vodi praktične vežbe na kursevima fotografije, prepoznaćete je po strpljenju i umeću da razmljivo odgovori na svako pitanje.

Najčešća pitanja

Pre svega, potreban je foto-aparat koji ima mogućnost fotografisanja u manuelnom modu (DSLR ili mirrorles). Kontaktirajte nas kako bismo proverili da li vaš foto-aparat odgovara potrebama kursa. Ukoliko polaznik nema svoj foto-aparat tokom kursa može koristiti naš uz doplatu.

Potreban je i računar sa internet konekcijom, za prebacivanje fotografija i slanje za kritičku radionicu.
Zoom časovima se može pristupati sa računara, ali i sa telefona (Android ili iPhone).

Na završnom času polaznici dobijaju zadatak na osnovu koga ćemo proceniti da li su uspešno savladali program kursa. Polaznici koji uspešno realizuju završni zadatak i ispune očekivanja predavača dobijaju diplomu Fabrike Fotografa.

Internet je pun resursa iz kojih se može besplatno učiti. Neki izvori su dobri, neki manje dobri, jedni komplikovane stvari objašnjavaju na jednostavan način, drugi jednostavne stvari objašvanjaju na komplikovan način. Za učenje na ovaj način, potrebno je više vremena i često ostanu šupljine u znanju koje otežavaju cilj i rad.
U Fabrici Fotografa polaznici imaju priliku da uče od iskusnih i stručnih predavača. Iza nas je bogato iskustvo kroz koje smo zajedno sa preko 3.800 polaznika analizirali milione fotografija i odgovorili na bezbroj pitanja.
Znanje koje prenosimo doziramo postepeno, tako da ne dođe do pretrpavanja informacijama i zbunjivanja. Kurs je interaktivan i komunikacija se odvija dvosmerno. To znači da sa druge strane polaznici mogu očekivati osobe koje će ih usmeravati i sa kojima će kroz praktičan rad i odgovore na pitanja brzo i bez stresa doći do cilja, a to su fotografije kakve žele.

Plaćanje je moguće platnim karticama ili na naš račun (e-banking ili uplatom u pošti, banci ili menjačnici). Moguće je plaćanje i preko firme.

Na ovom kursu se nećemo baviti obradom fotografije, već se potpuno fokusiramo na fotografisanje.
Kurs Photoshop-a realizujemo kao odvojenu celinu. Polaznicima savetujemo da prvo nauče da prave dobre fotografije pa da se onda upuste u učenje obrade fotografije.
Nije isto da li ćete u startu napraviti dobru fotografiju pa na obradu iste potrošiti pet minuta ili napraviti lošu fotografiju i potrošiti sat vremena da sredite njene nedostatke. Posebno kada imate više desetina ili stotina fotografija.

A mislimo i da je lepše da vreme provodimo sa foto-aparatom u rukama nego ispred ekrana računara.

Ovaj kurs je za sve one tinejdžere koji nemaju predznanje o fotografiji, a žele da nauče da prave dobre fotografije.

Takođe, namenjen je i onima koji imaju predznanje, ali imaju želju da poboljšaju svoju osnovu i sistematizuju svoje znanje.

Idealan je za one koji žele da razumeju fotografiju i svesni su da se do dobrih fotografija dolazi vrednim radom i vežbom.

Ovaj kurs nije za one koji misle da mogu da nauče tako što će samo slušati predavanja i čitati literaturu, bez fotografisanja, pravljenja grešaka i spremnosti na kritiku.

Pritisni Enter/Return da započneš pretragu

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi Vam obezbedio najbolje iskustvo na našoj web stranici. Politika privatnosti