Predavanje o studijskoj i akt fotografiji – Vladimir Tatarević

Tema jučerašnjeg predavanja koje smo organizovali za naše Fabrikante sa višeg kursa fotografije je bila studijska fotografija, sa posebnim osvrtom na akt fotografiju. Razgovor je vodila Aleksandra Popović, osnivač i glavni predavač Fabrike Fotografa, a gost predavač je bio Vladimir Tatarević, profesor studijske fotografije na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu.

Vladimir je kroz razgovor o svojim projektima ispričao kako nastaje jedan zaokruženi projekat. Pričali smo o izvoru inspiracije i nastanku ideje, planiranju realizacije samog projekta, odnosu sa modelima, postprodukciji…

Pokazao nam je svoje fotografije iz projekta akt fotografije „Renesansa„, za koji je inspiraciju našao u slikama iz doba renesanse. Saznali smo koliko je važno izgraditi profesionalan odnos sa modelom da bi fotografije bile uspešne, na koje sve detalje je morao da vodi računa tokom planiranja i realizacije fotografisanja, ali i o važnosti adekvatnog balansa između fotografisanja i postprodukcije da bi krajnji ishod bio ono što je zaista zamišljeno.

Ispričao nam je priču o ideji i inspiraciji za projekat „Be Mona Lisa„, gde je u Beogradu i Parizu fotografisao preko 300 ljudi u pozi Mona Lize, a osvrnuli smo se i na detalje koji su bili važni za tehničku realizaciju ovakvog projekta.

Osvrnuli smo se i na komercijalnu i produkt fotografiju, koju je prof. Tatarević obradio u svom doktorskom radu. Pričao je o trikovima koji se koriste da bi krajnje fotografije, kakve svakodnevno vidimo u raznim katalozima i reklamama, dobile takav izgled i željeni krajnji ishod.

Za kraj smo čuli i zanimljivu priču kako je zbog tinejdžerske ljubavi ušao u svet fotografije i kako je splet okolnosti doveo do toga da zavoli fotografiju i neguje tu ljubav do dan danas. 🙂

 

Vladimir Tatarević je diplomirao je fotografiju na Fakultetu Primenjenih Umetnosti 1997. godine, master odbranio 2007, a doktorirao 2019. godine na istom fakultetu.

Nakon završenih osnovnih studija radio je kao fotograf širom sveta, što za razne kompanije što kao freelance fotograf. Njegove fotografije su objavljivali prestižni magazini kao što su National Geographic, Cosmopolitan, Men’s Health i sl, a svoje fotografije je izlagao na više desetina izložbi, uključujući i preko 15 samostalnih.

Od 2004. predaje na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu na katedri za fotografiju, a od 2015. ima zvanje vanrednog profesora i predaje studijsku fotografiju.

 

Predavanje je trajalo „samo“ sat i 15 minuta. Samo – zato što je subjektivni osećaj da je to vreme prošlo u jednom dahu. Snimak predavanja možete pogledati na sledećm linku:

Objavljeno: 12/04/2021

Ključne reči: , , , , ,

Miodrag Popović