Konkurs: Made in Fabrika Fotografa X

Otvorene prijave za izložbe fotografija povodom 10. rođendana Fabrike Fotografa

Fabrika Fotografa će u oktobru 2023. napuniti 10 godina. I ovaj rođendan ćemo tradicionalno proslaviti nizom izložbi fotografija na kojima će naši polaznici prikazati svoje foto projekte. Ovim putem pozivamo sve naše Fabrikante, članove Kluba Ljubitelja Fotografije koji žele da svojim foto projektima učestvuju u izložbama da se prijave na konkurs.

Za deseto izdanje “Made in Fabrika Fotografa” ćemo imati četiri teme sa kojima će Fabrikanti moći da konkurišu sa svojim projektima:

  1. Žena
  2. Ekologija
  3. Na skriveno te vodim mesto
  4. Fotografski dnevnik

Žena

Sama Fabrika Fotografa, čiji su polaznici većinom žene, je iznedrila puno žena koje se danas uspešno bave fotografijom i žive od nje. Osim što su uglavnom iza objektiva, žene su neretko i inspiracija koja živi ispred objektiva naših Fabrikanata. 

Fabrikanti koji odaberu ovu temu imaju zadatak da prikažu kako oni vide ženu. Priču žene iz njihovog okruženja, žensku lepotu, žensku savršenost ili nesavršenost. Ženu u 21. veku kakvu oni kao autori vide kroz svoj objektiv.

Ekologija

Tema koju nameće sadašnjost, neophodnost da bismo imali budućnost. Ovu temu želimo da stavimo u fokus i doprinesemo osvešćivanju ljudi koliko je ovo važna stvar za budućnost čovečanstva. 

Autori koji odaberu Ekologiju kao temu za svoj foto projekat će moći da prikažu svoje viđenje ovog problema. Da li je to prikaz čistog ili zagađenog, da li će se odnositi na zagađenje vazduha, vode, prostora, svetlosno ili zvučno zagađenje – cilj je isti: priča treba da natera posmatrače da se zamisle i zapitaju šta oni mogu da učine da se sačuva priroda.

Na skriveno te vodim mesto

Putovanja i putopisi. Nije važna destinacija, već kako se prikaže. Ne želimo da pravimo razglednice i fotografije identičnim onima koje se mogu pronaći guglajući određenu lokacija.

Cilj je da se neko mesto, grad ili država pokažu na jedinstven način. Da se fotografijama ispriča priča koju smo mi doživeli na tom mestu, a ne priča koju su mnogo puta na isti način ispričali drugi putnici i fotografi.

Fotografski dnevnik

Lične priče ispričane kroz fotografije. Prikažite fotografijama jedan period svog života, bilo to bio dan, nedelja, mesec ili godina.

Pokažite stvari, ljude i događaje koji su u vama probudili inspiraciju. Ispričajte nam vašu fotografsku priču.

pravila konkursa

Prijava na konkurs

Na konkurs se mogu prijaviti svi aktivni članovi Kluba ljubitelja fotografije Fabrika Fotografa.

Prvi korak je da popunite formu za prijavu na dnu ove stranice. Odaberite temu i u par reči opišite svoju ideju koju želite da predstavite. Ukoliko želite da se prijavite za više tema za svaku temu popunite novu prijavu.

Prijave su produžene i svoje ideje možete prijaviti do kraja jula 2023, ali savetujemo da se prijavite što pre jer su pripreme uveliko u toku .

Nije neophodno da u momentu prijave imate gotov projekat, dovoljno je da imate ideju koju ćemo zajedno uobličiti i olakšati vam realizaciju.

Ubrzo nakon prijave ćete dobiti mejl sa instrukcijama za slanje fotografija i ostale tehničke detalje i informacije.

Odabir fotografija

Kada napravite fotografije poslaćete ih po prethodno dostavljenim uputstvima.

Tokom juna i jula ćemo organizovati kritičke radionice na kojima ćemo analizirati fotografije, razgovarati o idejama, pomoći učestnicima da uobliče svoje projekte i realizuju ih.

Nakon toga će tim Fabrike Fotografa, na čelu sa Aleksandrom Popović Petković, uraditi selekciju i dati konačan predlog fotografija koje bi bile izložene.

Ukoliko smatramo da neki projekat ili fotografije ne zadovoljavaju očekivanja (imaju tehničke nedostatke, ne odgovaraju na zadatu temu, sadrže uvredljive elemente itd.) zadržavamo pravo da ih ne uzmemo u razmatranje i da ne budu deo izložbe.

U prethodnom periodu smo puno radili u Klubu na ovim detaljima, a svakako ćemo se potruditi da svim prijavljenima i ovom prilikom sugerišemo kako da isprave eventualne propuste i da priprema izložbi bude što efikasnija i produktivnija.

Izložbeni prostor

U trenutku raspisivanja ovog konkursa imamo potvrđene termine u galerijama u Beogradu i Puli.

U toku su pregovori za izložbene prostore u Temišvaru, Trstu, Rovinju, Segedinu, Novom Sadu i Banja Luci. Konačan spisak galerija, kao i datumi održavanja izložbi će biti poznati do kraja avgusta 2023.

Svi odobreni projekti će biti izlagani na grupnim izložbama, a autori najboljih će imati prilike da izlažu samostalno.

Finansiranje izložbi

Fabrika Fotografa će pokriti trošak pripreme izložbe (konsultacije, selekcija, priprema za štampu), kao i organizacija izložbi (obezbeđivanje adekvatnih prostora, logistiku, priprema i štampanje kataloga, medijska promocija itd).

Učesnici će finansirati izradu fotografija. Sama štampa će se vršiti u Fabrisu, radionici koja je izrađivala fotografije za naše izložbe godinama unazad. Razlog za ovo je to što želimo da sve fotografije budu ujednačenog i reprezentativnog kvaliteta kako niko od izlagača ne bi odskakao od cele izložbe. Izrada najboljih projekata će biti finansirana od Fabrike Fotografa.

Sama cena izrade fotografija će biti poznata kada zaokružimo projekat i preciziramo koliko će fotografija biti izrađeno i u kojim dimenzijama. Svakom prijavljenom učesniku ćemo blagovremeno komunicirati ove detalje, i tek kada potvrde da im predlog odgovara odobriti izradu i nastaviti sa realizacijom.

Ono što možemo da obećamo je da ćemo dati sve od sebe da dogovorimo što bolju cenu izrade fotografija i da će cene biti dosta ispod tržišnih. Po iskustvu sa prethodnih izložbi red veličina izrade fotografija se kretala od 2.000 do 15.000 dinara po projektu, u zavisnosti od broja fotografija i dimenzija u kojima se štampa.

Obzirom da ćemo imati prilike da izlažemo u više gradova u različitim terminima iste fotografije će biti korišćene na više izložbi ukoliko se budu uklapale u koncept. Takođe, nakon završenih izložbi svi izlagači će moći da preuzmu svoje fotografije i slobodno raspolažu sa njima.

Konkurs je zatvoren, a izložba će biti prikazana u UK Parobrod, od 14. dok 31. oktobra 2023.

Pritisni Enter/Return da započneš pretragu

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi Vam obezbedio najbolje iskustvo na našoj web stranici. Politika privatnosti