Kurs primenjene fotografije – oglašavanje i marketing

primenjena fotografija - prvi kurs

Fotografija je jako važan element u marketingu i oglašavanju. Osim elemenata koji će tu fotografiju učiniti tehnički savršenom i estetski ispravnom (i lepom), ona mora da zadovolji i očekivanja naručioca fotografije i ispriča priču ili pošalje jasnu poruku publici kojoj se obraća.

Često je ovaj drugi deo „ono nešto“ što otežava posao fotografima kada rade sa klijentima. Zato želimo da se pozabavimo i tim aspektom fotografije, pa ćemo organizovati kurs na ovu temu.

Kurs će biti sastavljen iz niza praktičnih vežbi, kroz koje ćemo tokom mesec dana praviti fotografije za potrebe marketing oglašavanja za konkretnog „klijenta“. Imaćemo jednu kritičku radionicu nedeljno na kojoj ćemo analizirati fotografije od prethodne nedelje i učesnicima davati povratne informacije šta i kako poboljšati da bi fotografije zadovoljile potrebe klijenta.

Analizu fotografija na kritičkim radionicama će voditi troje Popovića – Aleksandra, Miodrag i Miloš. Aleksandra, kao osnivač i glavni predavač u Fabrici će davati povratne informacije u vezi sa fotografijama sa estetske i tehničke strane. Miodrag će biti tu kao „predstavnik“ klijenta koji bi fotografije trebao da primeni u marketinškim kampanjama koje kreira za Fabriku Fotografa (da, Fabrika će biti „klijent“ za potrebe ovog projekta :)) i učesnicima će davati povratne informacije koje će pomoći da se naprave kvalitetnije fotografije za te potrebe.

Treći Popović u ovoj sinergiji, Miloš, će ovom projektu doprineti svojim bogatim iskustvom koje je stekao kao šef kreativnog tima S Media grupe. Miloš je tokom karijere sa svojim timom osmislio idejna rešenja marketinških kampanja za klijente iz raznih branši i do kraja ispratio realizaciju istih kroz različite kanale marketinga.

Miloš će, osim učešća u kritičkim radionicama, polaznicima kroz praktične primere objasniti kako da pojednostave kreativni proces i tehnike koje će im pomoći u uobličavanju i konkretizaciji ideja uopšte, kako da „čitaju“ brief koji im je klijent zadao kao cilj, ali i da sami iz klijenta „izvuku“ relevantne informacije koje će im pomoći da što bolje odgovore njihovim potrebama, zahtevima i očekivanjima.

Prvi kurs koji organizujemo je rezervisan za naše Fabrikante, i učešće će biti potpuno besplatno za polaznike koji trenutno pohađaju naš napredni kurs fotografije (ili su ga ranije završili).

Ovaj projekat realizujemo uz podršku YellowStore, jedine specijalizovane prodavnice foto opreme u Srbiji u kojoj fotografi mogu nabaviti sve od opreme što im treba za fotografisanje, a ujedno i zvanične Nikon prodavnice za našu teritoriju. YellowStore je obezbedio vredne nagrade za učesnike koji svojim fotografijama najbolje odgovore na zadatke koje ćemo tokom kursa obrađivati, tako da će ovaj projekat ujedno biti i nagradni konkurs.

Imaćemo ukupno četiri radionice koje ćemo održavati preko Zoom-a na kojima ćemo prvo analizirati fotografije, zatim imati predavanje i na kraju radionice zadatak za vežbu koji treba da uradite pre sledeće kritičke. O terminima održavanja radionica ćemo se dogovarati tokom kursa.

 

Prijave za kurs su bile otvorene do 19. juna 2020. do kraja dana.

 

Pravila i uslovi konkursa:

 • Da bi polaznik ušao u izbor za nagradu mora da ima najmanje 5 odabranih fotografija koje će po mišljenju žirija zadovoljiti zadate kriterijume. Žiri će činiti Miloš, Aleksandra i Miodrag;
 • Obavezan element kompozicije svake fotografije mora da bude Nikon fotoaparat (bilo koji model). Ukoliko u kadru bude prisutan aparat drugog brenda, fotografija se neće uzimati u razmatranje za nagradu. Same fotografije ne moraju biti napravljene Nikon aparatom;
 • Fabrika Fotografa i YellowStore zadržavaju pravo da u svojim marketinškim kampanjama koriste fotografije autora koji su dobili nagrade, uz obavezno navođenje autora prilikom upotrebe fotografije. Autori će garantovani da su oni napravili fotografiju i da polažu autorsko pravo na iste;
 • Autori najboljih fotografija zadržavaju pravo da ne prihvate nagradu, u kom slučaju se njihove fotografije neće koristiti u marketinške ili druge svrhe, a nagrada će biti dodeljena sledećem najboljem autoru. Nijedna fotografija neće biti upotrebljena ukoliko autor nije saglasan sa time.
 • Spisak nagrađenih će biti objavljen 22.jula 2020. na sajtu Fabrike Fotografa, nakon čega će biti uručene pobednicima.

Nagrade:

 1. Saramonic SR-M3 Mikrofon – link
 2. Lowerpro NOVA 140 AW Torba – link
 3. Tripod KATA NGPH001 NAT.GEO. (sa torbom) – link
 4. Joby Kaiš Ultrafit Remen CHARCOAL – link
 5. Lowerpro Photo Sport Shoulder 12L torba – link
 6. Manfrotto Tripod MTPIXI-B – link
 7. Dve nagrade – Sandisk SDHC 32GB Ultra 90MB/S Class 10 UHS-I – link

Objavljeno: 16/06/2020

Ključne reči: ,