Izveštaj rada Kluba Ljubitelja Fotografije Fabrika Fotografa za 2022/23. godinu

Šta smo sve radili u prvoj godini postojanja kluba ljubitelja fotografije

Klub ljubitelja Fotografije Fabrika Fotografa je zvanično počeo sa radom u februaru 2022. godine. Sve aktivnosti koje realizujemo u okviru Kluba imaju za cilj da promovišu fotografiju i da članovima pruže nova znanja vezana za fotografiju, pomognu im da prošire vidike i podstaknu ih da aktivno fotografišu.

U ovom izveštaju ćemo se osvrnuti na aktivnosti koje smo organizovali u prvoj godini rada Kluba.

Fabrika Fotografa Photcast – Fotografske priče

Photcast je serija razgovora koje je Aleksandra Popović Petković, osnivač Fabrike Fotografa i glavni predavač, vodila sa svojim kolegama fotografima koji imaju respektabilne fotografske karijere.

Razgovori sa gostima za Photcast se vode uživo, uglavnom preko Zoom-a i snimaju se. Članovi Kluba imaju mogućnost da prate razgovor uživo i postave pitanja gostima, što priče čini još interesantnijim.

U prvih godinu dana smo imali 13 epizoda, a gosti su nam bili fotografi sa prostora ex-YU koji se bave različitim sferama fotografije: Imre Szabó, Marija Janković, Marko Krnjajić, Mihailo Vasiljević, Dimitrije Ostojić, Mladen Pikulić, Jelena Janković, Brajan Rašić, Aleksandar Crnogorac, Dijana Muminović, Nikola Mitić, Ivana Alerić i Dejan Kostić.

Snimci svih epizoda FF Photcast-a su dostupni članovima Kluba u okviru zatvorene Facebook grupe Kluba.

Predavanja iz istorije fotografije

U prvih godinu dana smo za članove Kluba organizovali 5 predavanja iz istorije fotografije. Predavanje je vodio Mihailo Vasiljević koji nam je pričao o samom nastajanju fotografije sa tehničke strane, ali i razvoju fotografije kao umetnosti.

Kroz svoja predavanja Mihailo je obradio više autora koji su kroz istoriju svojim radom doprineli razvoju fotografije kakvu danas poznajemo – Edvard Veston, Robert Mepltorp, Ansel Adams, Nan Goldin, Henri Cartier-Bresson…

Sva predavanja su održana preko Zoom-a kako bi svi članovi bili u prilici da ih isprate, bez obrzira gde se nalazili u tom trenutku.

Predavanje o autorskim pravima u fotografiji

Svaka fotografija je autorsko delo i samim tim njeni autori su po sili zakona vlasnici prava nad tim delom. Za članove Kluba smo organizovali predavanje na kome im je gost predavač detaljno objasnio koja sve prava imaju fotografi u odnosu na svoje fotografije, koje pripremne radnje treba da naprave da se osiguraju da njihova prava budu ispoštovana i kako da postupe u slučaju da neko upotrebi njihovu fotografiju bez dozvole.

Predavanje je održao advokat Dragoslav Glogonjac, koji je kroz karijeru u sudskim sporovima zastupao i fotografe koji su tužili zbog povrede prava, i na strani lica koja su bila tužena zbog neovlašćenog korišćenja autorskih dela fotografa.

Predavanje o održavanju foto opreme

Ljubav prema fotografiji je nemoguća bez foto aparata i prateće opreme, i da bi ljubav opstala važno je da čuvamo opremu kako bi nas dobro služila. Zato smo za članove Kluba organizovali predavanje na temu održavanja foto opreme. Cilj predavanja je bio da članovi nauče kako da održavaju opremu, kako da spreče neželjene događaje, ali smo naučili i na šta da obratimo pažnju ako se odlučimo za kupovinu polovne opreme.

Predavanje je vodio Boris Bjelica, menadžer ovlašćenog Nikon servisa u Beogradu, koji ima 25 godina iskustva u servisiranju foto opreme. Osim dragocenih saveta, Boris je sa članovima Kluba podelio i zanimljive anegdote i situacije sa kojima se susretao tokom svoje dugogodišnje karijere.

Predavanje je snimljeno i snimak je dostupan članovima u okviru zatvorene Facebook grupe Kluba.

Masterclass portretne fotografije

Znanja i inspiracije nikada dovoljno i uvek tražimo nešto novo. Jedna od ideja Kluba je da članovima pružimo priliku da svoje znanje prošire i prodube kroz tematske kurseve i masterclassove eksternih predavača.

Gost predavač nam je bio Vladimir Tatarević, redovni profesor na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu na katedri za fotografiju. Profesor Tatarević je za naše članove osmislio poseban program portretne fotografije koji se u dva navrata održao za male grupe polaznika.

Izbor za fotografiju meseca

Svakog meseca od osnivanja kluba smo organizovali izbor za najbolju fotografiju. Članovi kluba redovno objavljuju svoje fotografije u zatvorenoj Facebook grupi kluba, gde međusobno komentarišemo fotografije, kritikujemo i ohrabrujemo, i komentarima pomažemo jedni drugima da budemo bolji.

Od postavljenih fotografija svakog meseca Aleksandra Popović Petković, kao osnivač i glavni predavač u Fabrici Fotografa, predloži 10 fotografija od kojih se bira najbolja.

Uvek biramo dve najbolje fotografije – za jednu glasaju članovi Kluba, a za drugu javnost, preko naše Instagram stranice. Autori najboljih fotografija po izboru članova dobijaju nagradu od Fabrike Fotografa, a autori najboljih fotografija po izboru javnosti dobijaju nagradu od prijatelja našeg kluba YellowStore.

Početkom 2023. godine smo organizovali izbor za najbolju fotografiju godine. U izboru su učestvovale sve fotografije koje su tokom 2022. bile nominovane u izborima za fotografiju meseca.

Birali smo tri najbolje fotografije, čiji su autori dobili vredne nagrade.

Fotografija koja je dobila prvu nagradu (vrednost 300 EUR) je izabrao stručni žiri, sastavljen od gostiju našeg Photcasta i prijatelja Kluba. Druga nagrada (vrednost 200 EUR) je pripala fotografiji koju su izabrali članovi Kluba, a treća nagrada (vrednost 100 EUR) je pripala fotografiji koju je kroz otvoreno glasanje odabrala javnost.

Konkursi, izložbe i foto ekskurzije

Rođendan Fabrike Fotografa tradicionalno obeležavamo izložbama na kojima naši polaznici imaju priliku da javnosti prikažu svoje fotografije i foto projekte.

Pre izložbe povodom devetog rođendana smo raspisali konkurs na tri teme – Putopis, Ženska fotografija i Slavimo život. Članovi Kluba su prijavljivali svoje ideje, nakon čega smo organizovali niz kritičkih radionica. Kroz kritičke radionice smo zajedno diskutovali i analizirali ideje članova, usmeravali ih kako da uobliče koncept i savetovali kako da realizuju ideju tako da bude najefektnija, da publici zapravo pošalju poruku koju žele.

Radovi 84 autora su bili izloženi na centralnoj izložbi u Beogradu, koja je bila otvorena za posetioce u UK Parobrod od 16. oktobra 2022. do 8. novembra 2022.

Pogledajte fotografije koje su bile izložene na ovoj lzložbi: veza ka stranici

Izložbe i foto ekskurzije u Puli

Veza Fabrike Fotografa i Pule datira još iz 2016. godine, kada smo organizovali prvu izložbu u tom gradu. Od tada se redovno vraćamo u Pulu gde nas domaćini uvek srdačno dočekaju i ugoste jer vole da uživaju u dobrim kadrovima koje im donosimo kroz fotografije.

U 2022. godini smo čak u dva navrata izlagali u Puli – prvi put u maju mesecu, kada smo izložili deo postavke “Made in Fabrika Fotografa 7/8“, a drugi put u novembru 2022, kada smo izložili deo postavke „Made in Fabrika Fotografa 9“. Obe izložbe su bile postavljene u galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri.

Otvaranje novembarske izložbe je bilo 11. novembra 2022, u okviru manifestacije „Reli po galerijama“. Izložba Fabrike Fotografa je bila najposećenija i najbolje ocenjena od strane posetioca koji su te večeri obišli 13 galerija koje su učestvovale u manifestaciji.

Posete Puli su po pravilu odlična prilika i za foto ekskurzije. Tako smo se uoči obe izložbe okupili sa našim članovima i iskoristili priliku da obiđemo Istru i zabeležimo je kroz naše objektive. U maju se okupilo preko 40, a u novembru oko 20 članova koji su na ovaj susret došli iz raznih krajeva Srbije, ali i iz Austrije, Nemačke, Engleske, Bosne…

Temišvar će tokom 2023. godine nositi titulu Evropske prestonice kulture, i Fabrika Fotografa će biti jedan od zvaničnih partnera koji će doprineti da se kulturni program grada Temišvara upotpuni kvalitetnim i zanimljivim sadržajem.

Tim povodom smo organizovali izložbu fotografija naših polaznika u Temišvaru. Selekcija radova izložbe „Made in Fabrika Fotografa 9“ je bila izložena u Bastionu Marije Terezije u Temišvaru od 15. do 25. decembra 2022. godine.

Otvaranje izložbe smo iskoristili kao povod za još jedno okupljanje članova, pa su naši članovi iskoristili priliku da u pratnji vodiča obiđu Temišvar i zabeleže detalje kroz fotografiju.

Velika nam je čast što su zvaničnici grada Temišvara na otvaranju naše izložbe zvanično proglasili da je projekat „Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023“ otvoren, i radujemo se narednim projektima i izložbama koje ćemo u Temišvaru organizovati tokom 2023. godine.

Pogledajte fotografije koje su bile izložene na ovoj lzložbi: veza ka stranici

Foto safari i izložba u Vršcu

U junu 2022. smo u saradnji sa festivalom „Cirkuliranje“ organizovali foto safari u Vršcu za naše članove. Tom prilikom smo obišli ovaj banatski grad i imali prilike da posetimo lokalne vinarije.

Najbolje fotografije članova koje su nastale na ovom foto-safariju su predstavljene na izložbi koju smo organizovali u julu 2022. u Domu Vojske u Vršcu.

U okviru projekta „16 dana ženskog aktivizma“, pod pokroviteljstvom Ambasade Švedske u Beogradu, za naše članove smo organizovali konkurs „Ja sam žena. Moje ljudsko pravo je…“. Cilj konkursa je da kroz fotografiju prikažemo problem rodno zasnovanog nasilja i podignemo svest o raznim vrstama diskriminacije nad ženama.

U okviru konkursa smo organizovali niz radionica kroz koje smo našim članovima pomogli da uobliče i realizuju svoje ideje. Na radionicama je učestvovalo 50 naših članova, a do finalnih radova su ih svojim savetima vodili Aleksandra Popović Petković i Aleksandar Crnogorac.

Projekat je finalizovan izložbom koja je bila otvorena od 12. do 16. decembra 2022. u galeriji KC Dorćol, a najbolje radove sa konkursa, koji su ujedno bili predstavljeni na izložbi možete pogledati na ovoj stranici.

Ostale aktivnosti

Pored nabrojanih aktivnosti u ovih godinu dana smo diskutovali na još mnogo tema, i svaki član je imao priliku da puno nauči od kolega. Rešavali smo tehničke poteškoće, pomagali jedni drugima oko razvoja ideja za projekte koje imaju članovi, organizovali kritičke radionice za eksterne konkurse za koje je bilo zainteresovano više članova (npr. Rovinj Photodays, Nikon Photo Contest i drugi)…

Zahvalnost članovima i prijateljima kluba

Najveću zahvalnost za rast Klub Ljubitelja Fotografije duguje članovima, koji veruju u Klub i dele našu misiju i koji nam pomažu da održimo ovu lepu zajednicu.

Pored toga, zahvalnost dugujemo i prijateljima Kluba koji su nam pomogli u realizaciji aktivnost: Nikon Srbija, Nikon Bosna i Hercegovina, Yellow Store Srbija, Yellow Store BIH, Cirkuliranje, Ambasada Švedske u Beogradu, UK Parobrod, KC Dorćol, Srpski kulturni centar u Istri, Grad Temišvar, Fabris Art i Epson Srbija.

Zaključak

Svaka aktivnost koju smo realizovali u prvih godinu dana, bilo da smo je pomenuli u ovom izveštaju ili ne, donosi neku vrednost za članove. Kada ih ovako saberemo vrednost je daleko veća.

Zapravo najveća vrednost koji članovi dobijaju od Kluba Ljubitelja Fotografije je pripadnost zajednici, koja je uvek tu za njih. Zajednici u kojoj se znanje nesebično deli, gde će dobiti pohvalu kada nešto urade dobro, savet ako nešto ne znaju da urade, i dobronamernu kritiku ako nešto mogu da urade bolje.

I nastavićemo da gradimo ovu zajednicu, jer ljubitelji fotografije moraju da imaju mesto na kome će njihova ljubav rasti.

Pritisni Enter/Return da započneš pretragu

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi Vam obezbedio najbolje iskustvo na našoj web stranici. Politika privatnosti