Osnovni kurs fotografije u novom ruhu

Prethodne godine smo silom prilika izmenili princip održavanja kurseva fotografije, pa smo kritičke radionice morali da preselimo u online svet. U ovu „avanturu“ smo se upustili bojažljivo, skeptični kako će to uticati na kvalitet kurseva koje održavamo, ali je vreme pokazalo da je ovaj izlazak iz zone komfora kurseve učinio efikasnijim i omogućio polaznicima da brže uče.

Osim činjenice da je prisustvo kritičkoj radionici jednostavnije (ne mora se fizički dolaziti u prostor već se polaznici uključuju online bez obzira gde se nalaze), Zoom nam je omogućio da snimamo ove radionice i polaznicima omogućimo pristup snimcima nakon časa. Ovakav princip im daje priliku da „utvrde“ gradivo i podsete se sugestija koje dobiju na kritičkoj radionici, a s vremena na vreme i mi ponovo poslušamo ove časove, da vidimo gde možemo da budemo bolji. Time smo se, između ostalog, bavitili tokom letnje pauze, želeći da izvučemo što više sugestija koje su nam uputili polaznici i smislimo kako da ih uvažimo i unapredimo način na koji se realizuje kurs.

Odatle je i proistekla ideja da od ovog septembra malo izmenimo osnovni kurs fotografije. Program kursa i metodologiju nismo menjali, ali način realizacije jesmo. Najčešći komentari koje smo čuli od polaznika prethodnih grupa su „Taman mi krene inspiracija, i čas se završi…“ i „Kosančićev Venac jeste lep, ali dosadi posle drugog vikenda. Bilo bi dobro da se fotka i na drugim lokacijama u gradu…“, pa smo rešili da izmenimo dinamiku kursa i primenimo sličan koncept koji smo oprobali u Novom Sadu i koji uspešno funkcioniše već dve i po godine.

Tako ćemo dva termina nedeljno, koja su predviđena za praktične vežbe, spojiti u jedan koji će trajati duže (dva i po do tri sata). Tempo će biti intenzivniji (odatle i naziv „Intenzivni kurs fotografije„), ali ćemo imati i vremena da napravimo pauzu i odmorimo ako se budemo umorili tokom fotkanja.

Za svaki praktični čas ćemo birati novu lokaciju. Osim na Kosančićevom Vencu i Kalemegdanu, fotkaćemo i na drugim lokacijama u centru Beograda – u Cetinjskoj, Skadarliji, na Studentskom Trgu, Dorćol Platz-u, na keju kod 25. Maja… kako budemo inspirisani i kako se polaznici grupe dogovore. Pošto čas traje duže, osim više vremena da se polaznici opuste i da im „krene“, imamo vremena i da se prošetamo pa i da promenimo više lokacija tokom jednog časa…

Sve praktične časove i dalje održavamo napolju kako bismo mogli da se pridržavamo preporučenih mera zbog aktuelne epidemiološke situacije. Osim toga, važno nam je da polaznici pre polaska na kurs tačno znaju kada su časovi kako bi planirali svoje vreme, bez bojazni da ćemo morati da otkazujemo kurs i pomeramo časove ako budu promenjene mere i uvedena nova ograničenja boravka u zatvorenom prostoru. Pratimo vremensku prognozu i u slučaju najavljene kiše imamo spreman plan B – više lokacija u centru koje su na otvorenom, a opet natkrivene tako da smo zaštićeni od padavina, da bez brige možemo da se posvetimo fotkanju.

Prvog vikenda septembra su dve grupe polaznika krenule na kurs po novom modelu i posle dva vikenda, po osmesima na licima polaznika rekli bismo da je ova promena bila pravi potez.

Sledeća grupa intenzivnog kursa „po novom“ startuje već 19. septembra. Ovog koncepta ćemo se držati u narednom periodu, ali ćemo još neko vreme povremeno održavati i kurs „po starom“. Sledeća grupa koja će osnovni kurs moći da pohađa po modelu gde su časovi tri puta nedeljno će startovati 2. oktobra.

INTENZIVNI KURS – SAZNAJ VIŠE

 

„STARI“ OSNOVNI KURS – SAZNAJ VIŠE

 

Objavljeno: 12/09/2021

Ključne reči: ,