Predavanje o Newborn fotografiji – Marija Milošević i Marija Mićić Miroti

Newborn fotografija je u svetu konstantno u trendu poslednjih godina i taj trend se nastavlja. Osim „obične“ ljude, ove fotografije na kojima se vidi sva nežnost tek rođene bebe ne ostavljaju ravnodušnim ni fotografe i ljude koji imaju ambiciju da počnu ozbiljnije da se bave fotografijom.

To nas je navelo da organizujemo predavanje na ovu temu za naše polaznike Višeg kursa fotografije. Želja nam je bila da im kroz razgovor sa fotografima koji se već uspešno bave fotografisanjem novorođenčadi približimo ovu temu i pomognemo da iskristališu sliku šta sve ovaj poziv podrazumeva.

Gošće predavanja

Za sagovornike smo odabrali dve Marije, koje su uspešni newborn fotografi, a obe su u fotografske vode uplovile kroz kurseve i programe Fabrike Fotografa.

Marija Milošević je po zanimanju diplomirani farmaceut, i pre ideje da se bavi fotografisanjem novorođenčadi je radila u struci. Kao mesto gde će zakoračiti u svet fotografije je odabrala Fabriku Fotografa, gde je završila osnovni i viši kurs fotografije, a zatim i kurs Photoshop-a. Temu newborn fotografije je nastavila da istražuje kroz kurseve i tutorijale svetski poznatih fotografa i uporedo vežbala. Marija je svoj brend Click By Mama koncipirala na fotografisanju beba u njihovim domovima, ali se tokom predavanja osvrnula i na plan otvaranja studija za ove namene.

Marija Mićić Miroti je završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu sa specijalizacijom Ulje na platnu. Postdiplomske studije je završila na ArtEZ University of the Arts u Holandiji na smeru multimedije i mas komunikacije. Radila je u oblasti telekomunikacija u Beogradu do preseljenja u Grčku gde već deset godina vodi turističku agenciju. Ideju o fotografisanju novorođenčadi je gajila godinama, kao spoj dve njene velike ljubavi – prema umetnosti i rada sa decom.

Odlučila je da fotografiju uči kroz kurs na maternjem jeziku i svoje poverenje poklonila Fabrici Fotografa. Zbog činjenice da ne živi u Srbiji kurs osnovni fotografije je završila online, a zatim nastavila sa višim kursom i mentorskim programom kod Aleksandre Popović, koje je takođe većim delom završila online. Paralelno sa učenjem fotografije radila je i na ostalim elementima neophodnim za otvaranje studija – kurs prve pomoći za bebe, opremanjem studija u skladu sa svim propisanim standardima, ali i nastavkom edukacije kroz specijalizovane kurseve za newborn fotografiju. U novembru 2019. je otvorila Fantasy Kids Photo Studio u Kateriniju (Grčka).

O čemu smo pričali na predavanju?

Gošće su nam kroz razgovor predstavile svoj način rada, svaka iz svoje perspektive. Čuli smo kako izgleda organizacija i priprema kada se fotografisanje dešava u bebinom domu, a kako kada se beba fotografiše u studiju. Pričali smo o odnosu sa klijentima, pehovima na snimanjima, zanimljivim situacijama, važnosti mera predostrožnosti…

Razgovarali smo i o foto opremi i rekvizitima potrebnim za ovaj posao. Takođe, osvrnuli smo se i na važnost same veštine fotografisanja i koliko vremena se uštedi na obradi fotografija ako se u startu naprave dobre fotografije.

Iako smo o ovoj temi mogli da pričamo satima, uspeli smo da uđemo u srž, izvučemo najvažnije i odgovorimo na pitanja prisutnih sa sat i 45 minuta. Obzirom na komentare prisutnih da je „po subjektivnom osećaju sve trajalo 10 minuta“ toplo preporučimo da odvojite vremena i pogledate ga. Snimak predavanja možete pronaći u nastavku članka.

Objavljeno: 01/02/2021

Ključne reči: , , , ,